Появиха се първи кадри на течовете по газопроводите Северен поток

...
  Появиха се първи кадри на течовете по газопроводите Северен поток
Коментари Харесай

Der Tagesspiegel: Подводници пробили Северен поток, има ли...

 
 
Появиха се първи фрагменти на течовете по газопроводите " Северен поток " - 1 и 2 в Балтийско море. Датските въоръжени сили разгласиха фотография, снимана от водача на техен изтребител Ф-16 покрай Борнхолм, която демонстрира излизането на газ на морската повърхнина, написа Reuters.

Течовете в двата газопровода са общо три и към тях беше обособена зона, неразрешена за морски съдове, от съображения на сигурност. 



" Северен поток 1 има два теча североизточно от Борнхолм, Северен поток 2 има един теч южно от Дуеоде. Течовете бяха открити от изтребители Ф-16 ", оповестяват датските военни. 

Най-големият теч е основал леке с диаметър 1 километър, най-малкият - с диаметър 200 метра, се споделя още в информацията. Фрегатата Absalon и корабът за надзор на замърсяването Gunnar Thorson са на път да извършат мониторинг на водата в неразрешените зони. В региона е изпратен и хеликоптер.



В същото време, шведски сеизмологичен център заяви, че в региона на газовите утечки на " Северните потоци " са закрепени мощни подводни детонации. Причината за това може да е измама, с присъединяване на водолази, написа УНИАН.

" Това е изцяло невиждана обстановка, която изисква незабавно следствие. Изключително сме обезпокоени от тази вест ", сподели по-рано през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите на Песков, разстройствата в работата на газопроводите могат да бъдат резултат от бойкот и " това е въпрос, обвързван с енергийната сигурност на целия континент ".

" Ако повредата на една тръбна връзка може да е случай заради недостатък или някакво инцидентно влияние, то на три е знак за нечия зла воля ", съобщи Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност на Русия.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън съобщи във вторник, че приключването на газ от газопровода " Северен поток 2 " не би трябвало да има доста влияние върху енергийната резистентност на Европа, добавяйки, че ще е в действителност неприятно, в случай че следствието откри офанзива. 

Говорейки на брифинг в Държавния департамент, Блинкън разкри, че обезпечаването на енергийна сигурност на Европа на " краткосрочна и дълготрайна основа " остава главен приоритет на Вашингтон в партньорство с неговите съдружници.

Журналисти от немския вестник Der Tagesspiegel, базирайки се на свои източници, обявиха, че повредата явно е била породена злонамерено и една от задачите на това деяние може да е била да се спрат напълно доставките на въглеводороди от Русия за Европа.

" Не можем да си представим опция това да не е умишлен бойкот. Всичко приказва против шанса да има съвпадане ", написа Der Tagesspiegel, представен от Гласове.

" И това явно не е дребна тягост от рода на " отвинтена гайка ", а планувана интервенция с присъединяване на водолази и подводници. Средната дълбочина на морето, по което минават тръбите на " Северен поток ", е 50 м (максималната дълбочина е 200 м, а минималната - 5 м). За подводниците дълбочините от 200 м са нормални ".

" Северен поток 1 " се експлоатира към този момент повече от десетилетие без нито една повреда. И тук има два газопровода - NSP-1 и NSP-2. Случаен ли е случаят? Не съм сигурен, тъй като знам, че Съединени американски щати направиха всичко допустимо да попречат на Европа да купува съветски газ. Но Европа реализира договорката посредством частни компании по формулата " газ против рубли ", споделя военният специалист Алексей Леонков.



Според него, с цел да се обмисли и провежда сходен бойкот за два дни е нереалистично: за задачата са нужни средства за гмуркане под вода, специфична подводница с невисок звук и познаване на фарватера. Това значи, че планирането на интервенцията евентуално е лишило доста време.

" Говорейки за случая със " Северен поток ", е належащо да напомним един чудноват епизод, който не е директно обвързван с газопровода по дъното на Балтийско море, само че е локализиран там: загубата на 10 тона конфиденциален " разследващ кабел " на системата за звуково наблюдаване SOSUS, която се управлява от НАТО " сподели той.

Според Леонков, малко преди случая, през август и септември тази година, в Балтийско море са се появили американските десантни кораби Guston Hall (LSD 44), Arlington (LPD 24) и Kearsarge (LHD 3).

" При предпочитание (а за какво не?) на борда на тези кораби може да бъде ситуиран SEAL Delivery Vehicle - пилотиран автомобил за доставка на специфични сили - или LDUUV (безпилотен подводен уред с огромна вместимост). Между другото, американците доста държат на такива подводници, които създават в големи количества за SEALs. ", уточни той.



 

" Експериментите с подводниците Mk 8 и Mk 11 за доставка на специфичните сили на Военноморски сили накараха Съединени американски щати да прибавят към миниподводниците манипулатори в допълнение към десантното поделение, от които екипажът се нуждае " при положение на непредвидени задания от особена значимост ".

В един от манипулаторите е подложен блок с термитен заряд - взривно вещество с температура на горене 2500 градуса, интензивно във вода. Има няколко метода за продупчване на водопровод. Например, с цел да се намали налягането в тръбата, е задоволително да се сложи завършен заряд с ниска мощ.

Три заряда - три дупки - три тръбни връзки отвън строя. Както се споделя, съвършеният проект е благонадежден като швейцарски часовник ", изясни специалистът, представен от осведомителните организации.

 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР